Skip navigation

Het project:
Paarden met een verschillende achtergrond, communicatie door lichaamstaal, gebruik van hulpmiddelen alleen voor de veiligheid nooit om te trainen.

_E0A7714

Het doel:
Ontdekken in hoeverre ‘Equestrian Art’ alleen met lichaamstaal kan worden ontwikkeld.

Beweging en vertrouwen opbouwen

Felrode rozenbottels aan de kale takken van de rozenstruiken, de donkerrode  meidoornbessen sieren de sprookjesbomen rond het weiland, de laatste verdroogde appels vallen uit de hoogste takken van de bomen in de boomgaard en het gras onder onze voeten, maakt zich op voor de winter. Dit is de achtergrond waartegen Myrnah en ik ons verdiepen in de meditatie van het moment.

_36A0134_CL

Deze meditatie gaat over beweging.

_E0A8293

Deze meditatie gaat helemaal over de aankomende film die in januari en februari wordt opgenomen en de onderwerpen die we willen uitwerken met dit project.
De twee meest gestelde vragen die mensen stellen nadat ze de eerste film Taming Wild hebben  gezien zijn :

  1. Hoeveel tijd heb je doorgebracht met Myrnah in het jaar dat je de film maakte? Het antwoord is 3 tot 6 uur per dag vijf dagen per week. En
  2. Wat als ik Freedom Based Training wil doen, maar niet zoveel tijd heb?

De tweede vraag heeft te maken met het verleden van een paard en wordt vaak gevolgd door nog een volgende vraag:  “Je deed dit met Myrnah, die een ‘schone lei’ was en geen slechte associaties met mensen had, in hoeverre werkt Freedom Based Training voor paarden die in het verleden iets naars hebben meegemaakt, paarden die misschien goede redenen hebben om mensen te wantrouwen.”

Ik vind dat ik deze vragen in theorie kan beantwoorden, maar niet uit de praktijk, omdat ik hier geen persoonlijke ervaring mee heb en dus niet volledig de antwoorden op deze vragen heb ERVAREN.

_E0A8561

“Taming Wild: Pura Vida” is het project dat me in staat stelt om heel diep op juist deze vragen in te gaan en ze ook echt te ervaren en te beleven. Ik doe het project omdat ik er zelf van wil leren en we filmen het project zodat mensen over de hele wereld het ook kunnen ervaren en ervan leren!

Hier loop ik nu dus in de weiden van San Juan Island met Myrnah te mediteren over hoe die vragen kunnen worden beantwoord.

De vraag is: Als een paard uit een situatie komt waarin hij/zij weinig reden heeft om mensen te vertrouwen, kunnen we dan een op vrijheid gebaseerde benadering (Freedom Based Training) gebruiken om hen te leren opnieuw mensen te vertrouwen? Hoe kunnen we ons begrip van relaties toepassen om comfort, vertrouwen en verbondenheid te creëren?

Ik geloof dat beweging één van de sleutels is tot het verlagen van stress, en het verlagen van stress opent de deur voor verbinding en vertrouwen.

In de eerste film koos Myrnah zelf hoe en wanneer ze bewoog, en ik werkte met passief leiderschap om haar heen, waarbij ik koos voor bepaalde bewegingen met mijn eigen lichaam  om haar stress te verminderen. Pas als ik dacht dat haar stressniveaus laag genoeg was, ging ik over naar assertief leiderschap waar ik haar vroeg om dingen met mij te doen.

_36A0199

Als je de film hebt gezien, weet je dat ik niet altijd even nauwkeurig was met mijn inschatting van Myrnahs stressniveau, wat betekende dat ik haar soms dingen vroeg te doen op momenten waarop ze alleen NEE tegen me kon zeggen. Ik accepteer dat we allebei aan het leren waren en dat er vaak fouten worden gemaakt in dat leerproces … Aan de andere kant maken die fouten de film misschien wel leuker om te bekijken.

“Taming Wild: Pura Vida” zal niet anders zijn. Andrea en ik zullen ideeën hebben waar we aan werken met onze paardenpartners. Soms gaat dat goed en soms zullen we het verkeerd doen, maar we zullen alles geven wat we moeten geven en leren bij elke stap die we zetten.
Ja, dat meen ik letterlijk, elke stap die we zetten. Dit project is opgebouwd rond het idee dat beweging één van onze grootste bondgenoten is in het opbouwen van een relatie met paarden, dus we gaan dit werk doen terwijl we door Costa Rica lopen van de westkust naar de oostkust.

Nu vraag je je misschien af:

Hoe is dit Freedom Based Training als je een vastgestelde route aflegt tijdens de film. Wat als de paarden dat niet willen?
Dit is één van de vragen die ik graag verder wil onderzoeken. We rekenen tot op zekere hoogte op het idee dat paarden in het wild elke dag behoorlijk reizen en bewegen en we geloven dat we dit natuurlijke instinct kunnen gebruiken om het vertrouwen te ondersteunen dat we met deze paarden willen opbouwen.

Zullen de paarden volledig vrij zijn?
Nee, in situaties met veel verkeer of waar veel mensen zijn, en om te voorkomen dat we ze in het oerwoud kwijt raken en nooit meer terug vinden zullen we indien nodig een halster gebruiken .

Zullen ze soms vrij zijn?
Ja! Zoveel vrijheid als we voelen dat we ze veilig kunnen geven!

Hoe is dit Freedom Based Training als je een vooruit uitgestippelde route aflegt en halsters gebruikt?

De eerste film was op VRIJHEID gebaseerde training met de nadruk op het vrijheidsidee, maar dat konden we alleen doen met Myrna omdat de omgeving waarin we werkten volledig veilig was voor paarden.

_36A0081

In de tweede film zullen we op vrijheid GEBASEERDE training gebruiken. Met het idee dat we ons zullen concentreren op het gebruik van vrijheid als BASIS van begrip en communicatie in de mate dat het veilig kan worden ervaren.

Ik heb tijdens FREEDOM Based Training met Myrnah in één jaar meer geleerd dan in alle jaren daarvoor. Ik geloof dat dit tweede project opnieuw een drastische kennisontwikkeling zal zijn voor alle betrokkenen. We zullen ons focussen op vrijheid als BASIS voor wat we doen. Vrijheid zal het kader zijn om te begrijpen hoe tijd en vertrouwen verweven zijn in deze partnerschapreis tussen paard en mens.

Totdat we laarzen op de grond hebben in Costa Rica en onze nieuwe paardenpartners ontmoeten. Zal ik met Myrnah door onze weilanden lopen hier op San Juan Island, en mediteren over wat het betekent om vertrouwen te ontwikkelen door beweging

Ik beloof je, je op de hoogte te houden van de dingen die we onderweg leren.
Als je het nog niet hebt gedaan, kijk dan nog even bij Kickstarter voor “Taming Wild: Pura Vida”. We hebben een geweldige ‘community’ rond dit project en ik zou graag zien dat je er deel van uitmaakt voordat de Kickstarter op 7 december eindigt.

 

Hooves and Heartbeats,

Elsa

TamingWild.com

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: